Varehuschef om nye alkoholregler: Det skal være let for os
- Der skal i hvert fald laves noget, så det bliver nemt for os. Det letteste ville jo være at slå fast, at man først kan købe alkohol, når man bliver 18 år.
Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra varehuschef Morten Kjær, Føtex i Hjørring, på regeringens planer om at skærpe kursen for salg af alkohol til unge under 18. Det skriver Nordjyske.
Et politisk flertal, der foruden de tre regeringspartier også omfatter SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, har forhandlet sig til enighed om en aftale, der sænker den nuværende grænse for salg af alkohol til 16-17-årige fra maksimalt 16,5 procent alkohol til seks procent alkohol.
Åbner for store bøder
TV 2 har i en nyligt sendt dokumentar "Børn på druk" afsløret, hvad de fleste nok godt havde på fornemmelsen; nemlig at unge under 18 år uden de store problemer kan krybe uden om de nuværende alkoholgrænser i detailhandlen. Og at det har været omtrent omkostningsfrit for butikkerne.
Men det skal være slut nu, mener politikerne, som er klar til at lovgive om, at butikkerne får en bøde på 50.000 kroner, første gang de bliver afsløret i ikke at overholde reglerne om salg til unge. Tredje gang åbner politikerne for, at butikken fratages muligheden for at sælge produktet i et år.
Betyder det så, at jeres folk ved kassen nu skal til at sidde og dreje hver enkelt flaske om og tjekke alkoholprocenten, når der står en ung køber ved kassebåndet og vil købe en øl?
- Enten det - eller også må vi jo lave en mærkningsordning, konstaterer Morten Kjær.
Som ansat i Danmarks største detailkæde, Salling Group, regner han dog med, at der bliver taget hånd om de nye opgaver, så det kommer til at forløbe gnidningsfrit.
- Jeg er sikker på, at vores system kan håndtere, at vi på alle produkter lægger oplysninger ind om, hvad deres alkoholprocent er, så vi bliver varslet om, hvor gammel man skal være for at måtte købe det. Det bliver nok værre i kioskerne og hos de små købmænd, konstaterer han.
Hyletone sladrer
Morten Kjær nævner, at det allerede i dag er sådan hos butikkerne i Salling Group, at der kommer en hyletone ved kasserne - bemandede eller ubemandede - hvis der scannes varer ind, som kræver et særligt tjek i forhold til alder.
Og leverer den særlige service for journalisten, at han går op til kassen i sit supermarked med en øl og scanner den.
- Der kommer et skærmbillede, hvor der står "spørg om billed-ID". Og den skriver, at det er tilladt under 16 år, hvis alkoholprocenten er under 16,5 pct.
Morten Kjær er med andre ord ikke i tvivl om, at detailbutikkerne under Salling Group nok skal finde en måde at administrere de nye love og regler på.
- Men alt andet lige bliver det en forringet kundeoplevelse, for vi kommer til at skulle kontrollere kunderne mange flere gange for at tjekke, om de er gamle nok, siger Morten Kjær og fastslår, at hans personale i forvejen er instrueret i at stå stejlt på kontrollen.
- For hvis Føtex Hjørring dumpede i, så er det jo ikke Morten i Føtex Hjørring, der er en idiot. Så er det Salling Group, der tager tæskene. Så vi kontrollerer i forvejen hellere én gang for meget end én gang for lidt.
Lovkrav er eksploderet
Han nævner, at lovkravene om kontrol er eksploderet de senere år - og ikke kun omfatter salg af alkohol.
Indenfor salg af spil er der alderskrav på 7,15 og 18 år, som kasseekspedienterne skal sikre bliver overholdt. I forhold til håndkøbsmedicin må alle 15-årige købe f.eks. strepsils og næsespray, mens de ikke må købe smertestillende.
I forhold til at spille lotto eller sætte penge på tips eller odds gælder der også særlige regler. Her skal man være 16 år for at købe skrabelodder eller spille lotto, mens man skal være 18 for at tippe eller oddse.
Og så er der tobak og snus. Her skal man være 18 år. I den afdeling er en prisstigning på 12 kr. per pakke for de ekstremt populære nikotinposer en del af regeringens forebyggelsesplan, som der altså allerede er forhandlet et solidt flertal på plads for.